Η κοπή της πίτας του Φωκαέως

29-01-2012: Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», σε ένα ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον, στην αίθουσα του Κέντρου πολιτισμού «Περί Τεχνών», παρουσία του διοικητικού υπευθύνου του χορού κ. Γεωργίου Βέργου, του χοράρχη του κ. Χαράλαμπου Θεοτοκάτου, των μελών του Βυζαντινού χορού και πολλών φίλων του, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012, στις 7.30 μ. μ. το βράδυ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, πέραν των μελών της χορωδίας και των οικογενειών τους, εκπρόσωποι των πολιτικών Αρχών της πόλης, ιερείς και γνωστοί Πρωτοψάλτες των Πατρών (Ανδρέας Σαββανής, Φώτιος Μπαρούτας, Παναγιώτης Αναστασόπουλος κ.α.).
Την κοπή της βασιλόπιτας άνοιξε ευχαριστήριος ομιλία του κ. Γ. Βέργου προς όλους τους παρόντες και ακολούθησε η ευλογία της πίτας και το μοίρασμά της στους παρευρισκομένους, από τους ιερείς της χορωδίας π. Χαράλαμπο Σταματόπουλο και π .Βασίλειο Πατσό, καθώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Χρυσόστομος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λογω πολλαπλών υποχρεώσεών του. .
Στη συνέχεια η χορωδία έψαλλε επίκαιρους ύμνους και ο κ. Βέργος μίλησε, κάνοντας αποτίμηση του περασμένου, πολύ επιτυχημένου έτους και αναφέρθηκε στις μελλοντικές επιδιώξεις του χορού και το πρόσφατο ταξίδι του στο Φανάρι, ευχαριστώντας τους χορωδούς για την προσφορά τους και τον ζήλο τους και ευχόμενος για ανάλογη συνέχεια στο ευγενές έργο τους. Ανακοινώθηκαν μάλιστα και οι δύο επόμενες εξορμήσεις της χορωδίας, που αφορούν, η μία, την επίσημη εκδήλωση της Περιφέρειας Πειραιώς που κάθε χρόνο γίνεται πριν το Πάσχα στον Ι. Ν. Αγ. Σοφίας της πόλης , σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά και την Ιερά Μητρόπολη και η δεύτερη, την επικείμενη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στις αρχές Μαΐου.
Ακολούθησε μικρή ομιλία του χοράρχη και ευχές για την νέα χρονιά και δόθηκε ένα ιδιαίτερο μουσικό δώρο που επέλεξε ο χοράρχης κ Θεοτοκάτος, για τον τυχερό της πίτας, που ήταν ο νεαρός υμνωδός Παναγιώτης Γκάντζος.